Läsarfråga | Tillsatt Socker

Hej vänner!
 
Igår fick jag en fråga från Sarah som jag tror att flera av er kan vara intresserade av så jag svarar i ett inlägg. Sarah skrev:
 
Får jag fråga hur du/sköterskan såg på tillsatt socker? Tycker sånt är intressant, åsikterna kring det skiljer sig ju så..

Mitt svar:
 
Jag anser att tillsatt socker är en av de stora bovarna till dagens folksjukdomar och tycker därför att man bör undvika det i största möjliga mån. Många tror idag att man inte äter så mycket socker bara för att man inte äter lösviktsgodis flera gånger i veckan och för att man är duktiga på att tacka nej när jobbet bjuder på semlor. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt då det tillsatta sockret, även kallat de dolda sockret, finns överallt. Det finns i vaniljkesellan, det finns i bröd, det finns i den där “nyttiga” barnyoughurten som har extra tillsatta vitaminer och 32% mindre socker… Frågan är då, 32% mindre socker än vadå? 
 
Jag vill nu poängtera att det är det tillsatta/dolda sockret jag är emot. Inte socker i sig. Jag tror inte på totala förbud och jag tror inte på att man ska utesluta grejer. Jag tror på balans. Äter man “rent” och bra till frukost, lunch och middag så får man gärna ta den där semlan med kollegorna eller äta en påse godis på lördagar för då VÄLJER man att äta socker. Kanske inte det bästa för kroppen men bra för själen. Man väljer det, man är medveten om det, man gör det inte till en stor grej. Att däremot varje dag få i sig socker, flera gånger om dagen, medvetet eller omedvetet är något jag tycker att man ska undvika i största möjliga mån. 
 
Mitt bästa tips för att lyckas med detta är att börja vända på förpackningar när ni handlar. Våga granska och vara kritisk. Se även till att använda er fantasi. Önskar era barn rosa hallonyoghurt? Köp då en nautrell youghurt och frusna hallon som ni sedan blandar ihop. Voila! Önskar era barn glass en vardagskväll? Gör då en tjock “smoothie” på naturella mejeriprodukter samt frukt och bär. 
 
Om vi och våra barn äter bra och näringsrik mat, utan tillsatt socker, till vardags så är det mer än okej att köpa den där gräddglassen en varm sommardag eller äta den där kakan på barnkalaset. 
 
Så tänker jag. Hur tänker ni?
 
Risifrutti med tillsatt socker motsvarande 8 sockerbitar. Bra eller dåligt? 

Du kanske också gillar

18 kommentarer

 1. Jättebra inlägg!
  Jag håller med dig till fullo.
  Jag är inte heller emot någon förbud mot socker. Det ska vara upp till var och en, vad som stoppas i munnen. Men jag anser att det måste göras något åt allt det dolda sockret som så många får i sig! För precis som du säger, många får i sig läskiga mängder dolt socker från produkter som marknadsför sig som "fitness", "hälsa", och för att inte tala om "sport". I kombination med att öka människors medvetenhet om kost och kostfaror i största allmänhet, och tighta till reglerna kring namngivning och ingredienser. Lummig önskan, men jag tror du är med på mitt spår?

 2. ja men precis så. vi köper aldrig smaksatt yoghurt utan kör på turkisk med mosad banan, chiafrön och kanel. till pannkakorna blir det varma hallon istället för sylt. det behöver inte vara svårt (väljer man bort hel och halvfabrikat kommer man långt!). så kan vi göra aktiva val och tillåta lite utsvävningar då och då. en kaka när man är på stan och fikar en torsdag eller glass som efterrätt en söndag. det känns inte lika farligt när man vet att man har kontroll i övrigt. sen blir det väl kanske ketchup till köttfärsåsen också hehe 😉

  kraaam.

 3. Sunt!! Precis så tänker jag också. Själv är jag mer noga med när jag stoppar i mig socker, men tänker så med barnen. Klart de ska få en glass ibland, eller lite godis ibland, men det blir vid valda tillfällen Många bryr sig inte om att det finns överallt, men när man blir medveten kan man själv välja när man vill äta socker, och känna sig nöjd med dom valen. Om alla började läsa innehållsförteckningarna skulle det kanske se lite annorlund ut…

 4. Precis så tänker jag också, mat är mat och godis är något helt annat. Maten och det som äts för att ge näring och energi ska inte innehålla en massa socker. Tycker dock att det är sååå tråkigt att alla produkter med roliga figurer för barn är sötade. Min son blir alltid besviken över att han inte kan få de roliga små färgglada yoghurtförpackningarna och flingorna med roliga figurer och leksaker i paketen.

 5. Tror att du med detta inlägg sätter ord på vad många av oss känner. Så himla onödigt med alla dessa sockrade produkter. När jag växte upp hade vi alltid sockrad yoghurt, flingor, ketchup osv, kanske var konsumenten inte lika utbildad? Jag tänker precis som du, det är inte den där semlan som är farlig, utan det dolda som finns i maten. Sen ska jag villigt erkänna att Stella då och då får sötade grejer som ketchup. Hellre det än att hon inte äter alls, brukar jag tänka ..

 6. Tack för svaret! 🙂 Tycker du har såå rätt! Jag tror inte heller förbud mot socker blir bra, men att ersätta t.ex. hallonyoghurt med naturell yoghurt med "riktiga" hallon i känns ju så mycket fräschare!
  Kram

 7. Synd att man inte kan kommentera/svara på någon annans kommentar här, för jag skulle vilja tacka Michaela för tipset om varma bär – har aldrig ens tänkt tanken att äta bär annat än rumstempererade, men testade nu att äta varma bär – gud vad gott! Ny favorit tror jag visst:)
  Och ja Malin, håller med dig helt, får förvisso i mig långt mycket mer socker än jag vill/borde, men läser ofta innehållsförteckningar och ställer tillbaka produkter där socker tas upp tidigt i förteckningen. I första hand för att jag tycker det är godare utan en massa socker faktiskt, men nyttigare också såklart – om det bara inte ersatts av sötningsmedel istället, som det ju så ofta är, och det är i mina ögon betydligt sämre än "riktigt" socker. Tänker du samma där?

 8. Och det där med att ange hur många sockerbitar sockret motsvarar tycker jag är toppen, hur bedömer man vad som är "mycket" i en produkt liksom? Kan inget om sådant alls, går bara på att "ju tidigare i innehållsförteckningen desto sämre".

 9. Veldig bra!
  Dette er noe jeg er opptatt av og prøver at sjekke når jeg fe.x handler nye ting.
  Er utrolig mye sukker gjemt i flere "vanlige" ting i butikken.

  Her hjemme er det Veldig sjelden vi har yoghurt å lign produkter og barna får heller ikke synlig sukker som lørdagsgodt på helgene(selv om eldste snart er 5 så er dette inget dem spør etter,veldig glad for det!)
  Jeg er ikke helt nazi og av og til får dem selvfølgelig noe godteri, is, dem spiser kake i bursdager osv.

  Men jeg er helt enig med deg i at om man lever sunt å minimerer inntaket av sukker i hverdagen så kan man godt kose seg med kake og godteri når tilbudet finnes.

  Å Her hjemme er det full fest & glede hos barna når bær, frukt og nøtter kommer frem som fredags godt! 🙂

  klem

 10. Håller helt med dig! ..även om det "dolda sockret" egentligen inte är särskilt dolt 😉
  Men håller man sig undan till vardags får man äta en semla eller njuta av en glass på sommaren och det är helt ok!

 11. Jag är av åsikten att socker är onödigt och "unnar" mig sällan socker alls då jag tycker det är onödigt. Det är absolut upp till var och en vad man väljer att stoppa i sig och så länge man gör medvetna val är det ok. Men jag tycker synd om dem som inte har så stor kunskap om det här med dolt socker, de som gärna vill äta nyttigt och tror att de gör det trots att de kanske får i sig mängder med socker/tillsatser. Så synd att man ens ska kunna bli lurad….
  Vi har varit väldigt restriktiva med socker/tillsatser till vår dotter. Det har resulterat i att hon tackar nej till glass och kakor/bullar osv…hon tycker helt enkelt inte om och vill inte ha. Vi har aldrig gett henne ketchup, saft, godis eller några sötade produkter då vi tyckt att det är helt enkelt onödigt. Hon har fått smaka glass vid två tillfällen men hon vill helt enkelt inte ha. När hon fyllde tre i november fick hon välja vad hon vill ha och det blev plättar med grädde och blåbär/hallon. Hon tog lite vanlig tårta och en bulle men smakade bara en tugga på bullen sen var det bra. Jag tror på att vara en bra förebild och eftersom vi inte äter godis/fika osv så är det inget som finns hemma. Vi bjuder när vi har kalas och då bjuder vi för gästernas skull. Många tycker vi är "tråkiga" och lite överdrivna men jag ser inget konstig i att mitt barn väljer ett äpple istället för glass. Jag är snarare stolt och glad att min treåring inte är sockerberoende som en stor del av befolkningen faktiskt är och som leder till många olika sjukdomar.
  Jag ville bara dela med mig av min syn och jag dömer ingen annan över vad de väljer att äta eller ge sina barn. Bara för att jag tycker socker är onödigt så vet jag att alla inte är av samma åsikt och det är helt ok!

 12. suck, tycker inte om hallon å inte mitt barn heller:( knappt några bär alls, knappt frukt alls, å absolut inte i nån yougurt utan smak tyvärr. Jag är en sån som måste ha socker å mjölk i kaffet, Ja tyvärr jag måste, har testat utan socker i flera v men de gick inte.,har iaf haft 4 skedar socker för många år sen å nu har jag två, en å en halv funkar också, men helt går inte. Har du nåt förslag på vad man ska köpa för bröd i affären? fullkorn är ju inte fullkorn å där de står fiber så är de inte så, de är mycket tillsatt socker i bröd, där ju dom luras med att skriva fullkorn på brödet. Jag gillar inte att mitt barn stoppar i sig massor med godis en viss dag tex Lördag. Men tårta å glass på kalas tycker jag man får, de är en annan sak å ett speciellt tillfälle. Jag blir shockad när jag ser Mammor med sina 2 åringar fråga sitt barn: vad vill du ha för godis å barnet väljer en stor påse med en himla massa. Men alla är vi ju olika å så är de ju.

 13. sen undrar jag detta. BVC på olika ställen i landet säger att absolut inte att ett barn ska äta mycket frukt istället för andra gottigheter för de är fruktsocker i, vad anser du om fruktsocker å hur skadligt är de?? russin här i våran kommun är big no no.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *