Han, hon, hen?

Ni har säkert inte missat diskussionen på ordet HEN som på senaste blossat upp runt om i mediavärlden. Jag tänkte försöka berätta min syn på saken och mina tankar angående detta. Dock är jag väldigt osäket på vart i debatten jag står men visst får man väl lov att utrycka sig ändå?

Ordet hen är alltså tänkt till att användas i samband med att man inte vet om det är en han eller hon det rör sig om eller om det inte är relevant vilket kön det är på den man talar om. Så har jag förtsått saken i alla fall. Jag kan förstå tanken med ordet även om jag själv personligen inte känner att det är ett ord jag har behov av i min vardag. Jag är varken för eller emot med andra ord.

Vad gäller genusdebatten i övrigt så är jag något påläst men kan inte påstå att jag har någon jättekunskap om det. Grejen är att jag heller inte önskar någon jättekunskap om det och det verkar många ha svårt att förstå. Jag får då och då frågor och kommentarer om ämnet i stil med “du som är så drivande i annat, du som verkar ha så mycket energi, varför tar du inte upp detta ämne?” och som svar har jag då att man måste välja sina strider och man måste välja sina hjärtefrågor. Genus är för mig inte en av dem.

Jag vet att många säger emot mig här men denna diskussion fanns inte när jag växte upp. Mina föräldrar uppfostrade mig med sunt förnuft och det är jag supernöjd med. Jag är nöjd med vem jag är idag och jag känner aldrig att jag blivit felbehandlad av orsaken “genus”. Hänger ni med? Samma uppfostran önskar jag & Mattias att ge våran dotter. Sunt förnuft, stå bakom henne och massor av kärlek är vad vi vill ge.

Jag vet att genusdiskussionen är viktig och ni som engagerar er gör det jättebra oavsett vilken sida ni står på. Tummen upp för er! Jag tror det viktigaste är att alla får göra som de själva vill utan att någon hugger tillbaka och talar om att den har fel. Håller ni med?

Nu svävar jag iväg här och vet egentligen inte riktigt vart jag vill komma. Det är svårt att sätta ord på tankar och känslor som man inte riktigt har. Vill avsluta med att en gång för alla ta kål på ett väldigt misstolkat inlägg jag skrev i somras så ni som brinner för genusdebatten slipper vara oroliga – min dotter har kläder i alla möjliga färger, hon har dockor och bilar bland sina leksaker och hon är alltid min lilla prinsessa. För mig kan nämligen en prinsessa se ut hur man vill – jag förknippar alltså inte ordet med rosafluff.

Hoppas ni orkade läsa. Kvällskramar från mig ♥

Min älskade lilla tjej som jag är övertygad om att kommer få den bästa uppfostran man kan få eftersom vi alltid kommer göra det som vi vet att är rätt för henne. Och det som vi tror är rätt de gånger vi inte vet. 

Du kanske också gillar

33 kommentarer

 1. Oj… har precis ordnat en blogg och skrivit om detta också 😉 Håller helt med dig. Och det finns såååå mycket att säga om allt detta så det Är ju så svårt att sammanfatta det i text. Kram

 2. Det viktigaste vi kan lära våra barn är att alla männiksor, oavsett kön, religion, hudfärg eller nåt annat är lika mycket värda. Alla ska ha rätt till samma saker osv.
  Det behöver inte vara så viktigt om man är kille eller tjej, utan vad man gör som räknas. Dock tänker jag aldrig ta ifrån Thelma att hon är en tjej, men att hon däremot får klä sig i de kläder hon gillar och leka med de saker hon finner roliga. Helt enkelt ge henne ett utbud av både “tjejiga” och “killiga” saker och sen får hon själv välja.
  Jag vet att det är jätte lätt att omedvetet uppfostra eller behandla killar och tjejer lite olika, det kommer säkert jag också göra. Har jag ändå försökt vara så neutral jag kan, då har jag gjort det jag kunnat.
  Allt handlar väl som du skrev om sunt förnuft. Jag förstår inte varför allt måste vara svart eller vitt? Någonstans där emellan blir nog bäst 🙂
  Trevlig kväll! Kram

  1. Väldigt sund och bra kommentar av dig som jag instämmer helt i. Så svårt att formulera mig och få ut “max” av mitt inlägg men jag är helt med dig i dina tankar!

   Trevlig kväll på dig med!
   Kram!

 3. Bra inlägg vännen! Vi är på precis samma spår, du och jag – det viktiga sitter i hur man behandlar en människa och att man erbjuder och låter denne ta sina egna val.

  Stor kram!

 4. Ja jag har med hört om hen och jag som läser till förskollärare har fått hör att på endel förskolor så är hen som sägs och inte han eller hon. Jag vet inte heller vad jag står när de gäller de men ju mer insatt jag blir så kommer jag nog veta vart jag står. Är mer insatt i genus och de är ett starkt ämne för mig. Ja men visst de finns de barn som är väldigt “pojkiga och sen flickiga” men de ska dem får vara de är individen man ser till inte om de är en prinsessa eller prins. Man ska inte följa några normer tycker jag inte utan man ska göra som man vill helt enkelt. Kra,

 5. Superbra inlägg, jag känner igen mig i det du skriver! Sunt förnuft, trygghet, kärlek och frihet att vara den man själv vill är superviktigt tycker jag, oavsett kön etc =)

  Kram!

 6. För min del anser jag att benämna barn som flickor eller pojkar gör att vi stöper dem i en färdig mall. Att uppfostra sin dotter till en liten flicka/prinsessa innebär tyvärr vanligtvis att hon också uppfostras att som vuxen låta män styra över henne samtidigt som hon tvingas acceptera en lägre lön. För min del är det ingenting som jag skulle vilja tvinga på en dotter.

  Vad du visar upp i bloggen är faktiskt att din dotter nästan enbart har rosa kläder (även om vi läsare ju inte kan veta vad hon har på sig när hon inte är med på bloggen), gångerna som hon har blå, gröna eller gula är lätträknade. De senaste 10 dagarna kan man till exempel se en ROSA overall, ett par ROSA vantar, en ROSA napp, ett ROSA nappband, en ROSA mössa, en ROSA tunika, en ROSA tröja, en grå overall med ROSA blommor, en dreggellapp med ROSA blommor, och ett par ROSA byxor på lilla J på din blogg. Jämfört med en ljus väst, ett par blå jeans, ett par vita strumpor, ett par svarta byxor och två vita tröjor. Det vi ser är därmed rosa eller tämligen färglöst. Fast det är ju inget problem i sig. Däremot är jag nyfiken på om en eventuell lillebror kommer att få ärva det? Det är först när man börjar göra skillnad som det blir fel.

  1. Fast det behöver ju inte bli så. Som sagt jag skulle aldrig “låta en man styra över mig” eller acceptera en lägre lön för lika jobb bara för att jag är tjej.

   Väldigt intressant att du tar dig tid att räkna vad Jolie har på sig, hälften av det du skriver är ju under samma tillfälle 🙂 Jag tycker rosa är en fin färg som klär henne som person även om jag helt ärligt kan säga att större delen av hennes garderob består av kläder i andra färger. Att just de rosa har synts fler gånger på bloggen är en en slump. Sedan hurvida en eventuell framtida lillebror kommer få ärva hennes kläder eller ej får vi se. En del kommer säkert att återanvändas, en del inte.

   Sedan tycker jag det är väldigt fel och tråkigt att rosa förknippas som “tjejfärg”. Och tyvärr är de ofta de “genusmedvetna” som säger att det är så. En kille kan ha rosa. En tjej kan ha blått. Men om en tjej har rosa ja då är man helt plötsligt inte genusmedveten. För mig är rosa bara en färg. Som jag gillar.

   Och åter igen – alla får tycka och tänka precis hur de vill utan att känna att man måste försvara sig. Tack för din åsikt i frågan!

 7. Ja, visst behövs diskussionen… är ju faktiskt en hel del som kanske behövs ändras på. Men jag tycker att vissa saker ibland dras så himla långt, så onödigt ändå. Och ja, folk kan verkligen lägga sig i allt möjligt… Bättre att sköta sig själv, och skita i andra om det retar upp så. Jag får klä mitt barn hur jag vill, så får andra också göra det 😉 Och tummen upp till dig med!

 8. Jag tycker det är fel. Jag är för att ha olika kön både socialt och fysiskt!:) Människor har mycket likheter oavsett om de är av kvinnor eller män. Men jag gillar faktiskt våra olikheter:). Det är så jag blev kär och är hetro!:) Kram

 9. jag har funderat en hel del på “hen” den senaste tiden och kommit fram till (att jag tycker) att det är ett ord som berikar vårt språk. ett ord man kan använda när man inte vet om man pratar om en man/kvinna är ju jättebra! “idag ska du gå till tandläkaren lisa. hen ska kika på dina tänder” men sedär..då behöver man ju inte i förväg bestämma sig för om tandläkaren är en man eller kvinna och slipper säga båda delarna..tummen upp för hen alltså!
  jättebra inlägg. håller med dig helt!
  kram och sov gott!

 10. Hemma har vi försökt att presentera alla typer av leksaker och färger. Jag har aldrig satt en stämpel på en färg eller leksak. Tyvärr kom stämpeln vid 3 års ålder på Förskolan. & när jag såg att min tjej tyckte om lego ( hon lekte länge med duplo) så tipsade pedagogen om ” tjejlego” trodde inte mina öron. Finns ingen anledning att köpa något sånt!

  Försöker visa alla människors lika värde, mest genom mitt eget agerande. En dag på badhuset åkte hon och flera barn rutschkana, efter en stund kom flera utvecklingsstörda & ville åka. Flertalet föräldrar tog bort sina barn. Visst min dotter tittade en stund för de lät lite annorlunda & betedde sig lite annorlunda men snart nog åkte & skrattade de ihop. Underbart att se!

  1. Det låter som du/ni har en väldigt sund syn på saken! Vad tråkigt att det blev så på förskolan dock, jag trodde det i många fall var tvärtom.

   Oj, tog de bort sina barn? Fy vad dåligt och vad sårade de andra föräldrarna och barnen måste blivit. För mig är det en självklarhet att Jolie ska lära sig alla människors lika värde oavsett hur deras livssituation ser ut.

 11. angående färgen rosa så har det inget med genus att göra…det är vilka möjligheter man ger barn och hur man behandlar dem. I förskolan där jag jobbar kan jag höra pedagoger säga när ett barn kommer in; men tja vilka coola byxor du har på dig, eller heeeej vilken gullig kjol du har. Sånt som ger mig kalla kårar, att hälsa på barnen utifrån vad de har på sig. Från mig får barnen höra; godmorgon, så glad jag blir att Du kommer. Det är en start…men alla har nog mycket att lära framförallt de som jobbar med barn. Du och Mattias är BÄST för Jolie och hon kommer bli världens bästa tjej vare sig hon har orange eller grön overall! KRAM

  1. Tack för din kommentar! Själv vet jag också att färgen rosa inte har med genus att göra, försöker förklara det i den kommentar här ovan, men tyvärr så dras färgen alltför ofta in i diskussion här på bloggen av människor som kallar sig för genusmedvetna. För mig är rosa bara en färg, inget annat 🙂

   Kram på dig!

 12. Jag tycker att det här med “hen” är helt absurt !
  Jag tror att man gynnar barn genom att kalla dom för hen eller uppmuntra andra att se på varandra som hen. Det finns inget gott som kommer genom det, snarare förvirring och identitetskriser i tonåren.

  Jag tycker som du, sunt förnuft kommer man långt med!

 13. Könsdebatten behövs. Men ordet “hen” förstår jag mig inte på. Första gången jag hörde det var när en förskolärare kallade min dotter för “hen”. Jag svarade min dotter är en hon, tjej inget annat. Ordet “hen” känns inte neutralt utan fånigt värre tycker jag. Denna förskolärare gick för långt när hon kommenterade även min dotters söta prinsessklänning och talade om inför henne hur opraktiskt det var. Hon sade direkt till henne att hon inte fick ha den under overallen. Jag blev skitförbannad. Tyget är mjukt och går lätt att pula ner i overallen. I värsta fall få hon ha den utanför och gjorde klart att ingen får ta av den pga ngt genustrams. Jag har aldrig begränsat mina barn. Prinsesstilen har hon valt själve. En period ville hon bara ha kalsonger. Vilket jag tror berodde på att hon har brorsor. Och det fick hon ha så länge hon ville. Tycker genusdebatten till viss del går till fanatism.Eller att det kvinnliga könet ska bli ngt skamligt. Likaså tycker jag att säga duktig till sitt barn är ett ypperligt ord att ge beröm. Mina barn får höra det dagligen från mig.

  1. Jag vet att jag någonstans i bakhuvudet någon gång hört det där med att man “inte får” säga duktigt till sina barn. Men jag kan absolut inte förstå varför?! Jolie får ofta höra att hon är duktig och det kommer jag aldrig sluta tala om för henne 🙂

   Håller för övrigt helt med dig i din kommentar!

 14. Jag tycker genus är väldigt intressant. Jag kan verkligen rekommendera boken “Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2”. En helt fantastisk bok om genus i vardagen med barn som jag tycker alla föräldrar borde läsa!

 15. Tror vi har samma syn.

  För mig kommer nog aldrig hen finnas. Jag hoppas i alla fall inte det. Vi är skapade som kvinna eller man vilket man inte kan sudda bort.
  Jag tror inte på att uppfostra barn som “intet kön” utan tycker man hellre måste fokusera på att visa & ge tillgång till VARIATION & låta alla dörrar stå öppna för barnet.

  Jag behöver inte genus för jag vill utöva & fokusera på sunt förnuft som fostrat barn i all sin tid.

  Jag blir dålig när jag läser om genus tänkare som begränsar sina barn med sk köns neutrala kläder & leksaker bara för att det inte passar in med rosa, prins & prinsessa i genus tänket.
  Jag tror mera på lagom av allt & att stötta barnet i alla sina faser.

  Det är korta perioder barnen är rosa prinsessor eller ljusblå pirater, att låta dom leva i det om don ÖNSKAR är att bekräfta fantasin & barnets val möjligheter.

  Om en flicka är ultra girly så är hon, är hon en liten pojkflicka är hon det. Dom hittar sig själva utan genus om dom har FÖRNUFTIGA vuxna runt sig.

  Min nu 21 år gamla son hade tillgång till lego, dockor, dockvagn, brio tåg, bilar, ritsaker and so on. Det var dock en sak han inte fick, -VAPEN. Jag kunde skydda han från den lek världen i många år men när han började på skolan var det kört. Jag kapitulerade men med klara gränser. Svärdet & pickan fick inte riktas mot människor & djur.

  Vår dotter på 6 år, har nästan allt ROSA just nu. Hon älskar rosa, men gillar inte prinsessor & kraffs! Hon älskar teknologiska saker & att typ klättra i träden med rejäla ute kläder. Hon drömmer om att bli bilmekaniker som sin 19 åriga bror & frisör som sin 21 åriga brors tjej *haha*

  Detta blir långt men jag är engagerad 😉 Slängde ut lite på Twitter om temat igår också…..

  Det jag vill säga är att genus för mig är att sätta i bås & begränsa. Ett intressant tänk man kan hämta mycket i, men tycker de största förespråkarna är riktiga fundametalister!!

  Kram & tack för ett bra tema 😉

 16. hen säger vissa människor till folk i stället för hon/han eftersom de tycker det är diskriminerande att benämna efter kön… helt vansinnigt tycker jag! människor är av olika kön och det går inte ändra på.. det finns både fysiska och psykiska skillnader.. det är väl inte diskriminerande i sig? konstigt enligt mig! klart allt killar kan ha rosa, och tjejer leka med bilar.. men detta är en helt annan femma.

 17. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  Om alla lärde sina barn om människors likavärde och att acceptera folk för dess olikheter så skulle ingen behöva fundera på detta fåniga påhitt.
  Rosa är en färg för fan.

 18. Hej hjärtat!

  Som du nog anar så har jag åsikter om detta och jag tror att du är på god väg;) men som många så har man fastnat lite i rädslan i att “hen” skulle innebära förbud och förändring och därför ställer sig motvillig till det.

  Jag ska skriva mer om det i ett inlägg så jag kan vidareutveckla det där och så ska jag även skriva om hur jag ser på det där med rosa som färg eftersom jag hävdar att det är mer än bara en färg. Men kort sagt om det (så ingen drar iväg något innan jag ens hunnit förklara) självklart får du klä Jolie i hur mycket rosa du vill, men man bör vara medveten om hur en flicka i rosa blir bemött och i sin tur ställa sig frågan hur man ser på den saken. 🙂

  Variation och mångfald (och gärna lite normbrytande på det) = HEJA HEJA!

  PUSS!

 19. har helt missat de här hen:ordet… haha.. hänger inte med riktigt känner jag 😛

  Jag har aldrig förstått de här med att bara för att man råkar ha en väldigt stor blogg så “måste” man ta upp sånna här saker hela tiden. Bara för att de är viktigt! Asså ja visst, de är ju jättebra om man gör de. Men måste de alltid bli så allvarligt. Alltid ett gäng som missuppfattar de man skriver o vrider o vänder på ord. O sen ska de ha åsikter om att man skriver något roligt en dag då man exempelvis i resten av världen har någon minnesdag över något tragiskt.

  Missuppfatta mig inte nu, jag menar inte de du skriver utan de jag har så svårt för är när vissa ska ha åsikter om just detta. Bättre att skriva va man känner för o eventuellt brinner för OM MAN KÄNNER FÖR DET. Som du skriver, varför skapa diskussioner man ändå inte vill ha… Vissa verkar tro att bara för att man inte skriver om vissa händelser så är man helt hjärtlös o känslokall. NÄ för man kan ju tydligen inte bry sig utan att blogga om de…

  Oj nu spårade min kommentar också ur 😉 hihi…

  kramar

  1. Jag förstår precis hur du menar! Lite med poängen med mitt inlägg var att det är okej att inte vara insatt… Dock är jag inte så bra på att få fram det jag vill 😉 Jag skrev det mest för att nu har jag något att hänvisa till när alla frågor dyker upp. För du anar inte hur ofta jag får frågor och kommentarer om just detta ämne. Så du har rätt, man känner sig tvingad att skriva nåt…

   Äsch, nu vet jag inte. Jag förstår dig, du förstår mig. Right? 😀
   Stor kram!!!

 20. På finska använder man pronomet “hän” men det förutsätter att man vet vilken person man talar om – exempelvis “hän” (Peter) sa si eller “hän” (Lisa) gjorde så – det är alltså inte könsneutralt – men det finsk-ugriska språket tillhör inte den indoeuropeiska språkgemenskapen.

  Därför finns inget motsvarande på vare sig tyska, engelska, franska eller svenska. Det skulle alltså innebära ett större ingrepp i grammatiken om man på konstgjord väg införde ett icke-indoeuropeiskt pronomen i svenskan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *