Detär upp till var och en!

God morgon vänner!

Jag vet inte om ni har hängt med i disskussionerna som har pågått i bloggvärlden under helgen. Engla, som är en av Sverigest största och första modebloggare och på senare år även mammabloggare, har gått ut med att hon ska operera brösten. Hon valde att skriva ett inlägg om detta för att vara ärlig mot sina läsare och undvika att få skit för det vid ett senare tillfälle.

Angående plastikoperationer är jag väldigt splittrad och kan inte riktigt själv säga vart jag står. Är det är okej att sminka sig och bleka tänderna men inte att lyfta brösten? Är det okej att göra en plastikoperation när man mår dålig efter en olycka men inte när man mår dåligt efter att kroppen formats om efter barnafödande?

Det är jättesvårt att ta ställning till och jag vet som sagt inte vad jag tycker om saken. Men en sak vet jag och det är att det är upp till var och en att ta sitt beslut! Vi har ingen rätt att tycka, tänka och kasta så mycket skit på någon som folk har gjort på Engla i helgen. Absolut ingen rätt!

Vi är alla vackra precis som vi är! Med eller utan opererade bröst. Det är mitt beslut vad jag gör med min kropp och det är ditt beslut vad du gör med din kropp. Flera bloggare har skrivit att de tycker att det är sorgligt att det är så många som håller med Engla. Jag tycker det är sorgligt att det är så många som lägger sig i. Hon ville inte ha en disskussion, hon skrev att hon kommer inte att ändra sitt beslut utan att hon  bara ville försöka vara ärlig. Låt alla göra som de vill. Läser ni en blogg som får er att må dåligt – sluta läs den! Enkelt va?

Lite djupare tankar såhär en måndagsmorgon. God morgon på er!

Mina bröst är inte heller vad de än gång var, jag lovar 😉 Det är nog ganska vanligt när man blivit mamma. Jag själv har svårt att se at jag skulle operera dem. Men det betyder ändå inte att jag tycker att någon annan som gör det valet gör fel. Återigen – valet är ens eget!

Du kanske också gillar

34 kommentarer

 1. Riktigt bra skrivet! Det är verkligen upp till var och en, alla gör vi våra val och vad man än gör så är det alltid någon som inte kommer att hålla med. Känner man innerst inne att man gör rätt, så ÄR det rätt oavsett vad andra tycker! Kram

 2. Uscha, varför kasta skit på dom som väljer något helt annat än en själv? Jag tycker det du skriver stämmer så bra! 🙂
  Man är ju olika, tycker olika. Ja helt enkelt man måste bestämma själv.

  Hoppas allt är bra med er! 🙂
  Kramisar!

 3. Detta inlägg kunde varit skrivet av mig, och många tillsammans med mig. Jag är helt inne på samma bana som du, det är upp till var och en hur de själva önskar att göra med sitt liv och sin kropp och det är tråkigt att det av många anses som deras rätt att kunna ta till personangrepp, avskyvärda ord och direkt mobbing bara för att man sitter bakom en dataskärm. Blä.

  Jag har också svårt att se att jag skulle operera brösten och det tråkiga i att så många gör det efter barnafödande är att detta snart är en grej som hänger ihop med mammapaketet, något man “ska” göra för att man ska bli “snygg som sitt gamla jag” igen.

  Och pengarna det kostar, där sitter som den största anledningen för mig, även om det låter knäppt och jag borde tänka på risker och budskap först och främst, men jag har svårt att se mig själv lägga 50 000kr på ett par nya bröst, det finns så mycket roligare saker att göra för de pengarna 😛

  God morgon gumman, ledsen att jag varit så frånvarande de senaste dagarna, men du vet hur det är <3

 4. Det där hade jag ju såklart helt missat, var tvungen att kika in hos Engla nu bara därför. Och jo, jag kan väl inte annat än att hålla med dig. Nu läste jag inte hennes kommentarer men jag vet ju vad folk kan tycka och tänka och hur elaka dom kan vara där mot henne. Så jag kan ju bara tänka mig. Att det ska vara så himla uppretande? Jag fattar inte, precis som du skriver så är det upp till var och en.

 5. Jag kan tycka att det är himla tragiskt att man ska må så dåligt att man är villig att betala många tusenlappar och genomgå sån smärta för att (ev) må bra…
  Har ett par kompisar som fixat boobsen när de var klara med allt barnafödande och jag tror inte att det är ett lätt val. Skulle det inte vara för mig iaf.

  Man får ju hoppas att det är värt det för alla som väljer den vägen 🙂

 6. Såklart att alla ska få göra som de vill! Sen kan jag tycka att det är sorgligt att vi har ett så utseendefixerat samhälle att vissa känner att de måste operera brösten för att tycka om sina egna kroppar. Människor har fött barn i alla tider och det är naturligt att kroppen förändras! 🙂

  Kram

 7. Ja det där med bröst och operationer är ett laddat ämne, väldigt starkt av henne att ta upp det i bloggen! Själv skulle jag inte vilja operera mig men det är verkligen upp till var och en. Men jag vet att när jag var i Lund för att kolla bröstet för cancer härom året tänkte jag mycket på bröstoperation just ifall jag skulle blivit av med ett bröst och då hade jag en annan inställning. Men nu var det inte cancer som tur va och jag är glad att jag har kvar mina nu något mer hängiga tuttar 🙂

 8. jag har jättesvårt att säga vart jag står. men jag tycker FAKTISKT att det är lite sorgligt att det snart kommer vara det mest normala att göra efter att man har fött barn.. det är då folk inte kommer tycka att dom duger som dom är för dom vet att folk allt som oftast opererar sig och anledningen till det är att man tydligen är FUL i mångas ögon när man har hängande “efteramning-tuttar”. och jag tycker nog inte man kan jämföra en skönhetsoperation med att sminka sig..då skulle det ju aldrig finnas en gräns för något och den där gränsen kanske man ska dra någonstans. men jag vet inte riktigt var. blablabla. det är som sagt en svår fråga!
  kram.

  1. Näe, det är ju en jättesvår fråga. Fast nu var disskussionen jag vare ute efter mer hur vi behandlar varandra och att det är upp till var och en vad man gör med sin kropp. Och att måste få göra det utan att bli totalt nedtryckt. Som sagt – jag vet inte heller om jag håller med Engla men det betyder ju inte att det behöver vara fel för just henne.
   Kramis!

 9. Ja det är verkligen sorgligt att folk inte har bättre för sig än att lägga sig i!! förstår inte hur Engla orkar ta alla skit, för shit vad mkt skit hon får VARJE dag, spelar ju inte roll vad hon skriver eller gör!

  ha en mysig måndag, du och sötingen! kram på er

 10. Jag är inte insatt i vad som händer i bloggvärlden alls, inte för fem öre. Haha!

  Men jag håller helt och hållet fullt med dig i det du skriver. Själv kan jag inte ens förstå att folk lägger ner så mycket tid på vad alla andra gör. Det är väl bättre att lägga den tiden på vad man själv gör, tycker jag! 🙂

  Kram på dej!

 11. Jag håller med dig, till viss del. Jag anser att det är fel med plastikoperationer, som inte handlar om att återställa en skada (medfödd eller från en olycka), som gör att man liknar andra människor mer. MEN det är inte Englas eller någon annan som vill operera sigs fel att de vill operera sig. Vad som bör debatteras i den här frågan är hur vi kan tillåta att samhället sätter det här trycket på kvinnor!

 12. Så klokt och bra skrivet av dig. Vi äger både våra liv och kroppar. Dom/de ska vi förvalta på ett sätt som får oss själva att må bra. Det jag hoppas är att ingen nu i oförstånd tar det hon skrivit som något man bör göra för att tillhöra ett ideal. Men det kanske är ett önsketänkande Det är tufft att leva och ibland så gör man saker som man inte borde. Då får man hoppas att det i slutänden leder till något gott
  Åsiktsfrihet är något vi ska vara rädda om

 13. Jag håller med dig Malin, det är upp till var och en. Det är inte någons annan kropp det handlar om, utan MIN egen, den som jag gör precis vad jag vill med.

  Så himla bra skrivet vännen 🙂 KRAM!

 14. Jätte bra skrivet Malin, jag tycker precis som dig och tycker verkligen att det är upp till var och en.

  Sen också aom Engla precis skrev att hon inte vill göra jätte bomber utan bara fulla ut dom lite. Det är ju inte konstigt att hennes kropp har ändrats heller.

  stor kram till dig.

 15. ja det är lite nervöst. men tur att han är så lugn så kan ändå få saker gjort 🙂 skulle behöva duscha bara och det är lite läskigt :p haha

  jag tycker också att det är hemskt hur folk lagt sig i hennes val. precis som du säger gör vi om våra utseenden jämt. det tillhör vardagen. som färga håret, förlänga naglar, fixa tänderna etc. sånt anses okej. jag tror att brösten väcker mer uppmärksamhet för att det inte är lika vanligt. men man måste inte ha dålig självkänsla för att vilja få tillbaka brösten man hade innan amning!

 16. Jag kan inte annat än att hålla med – det är ett laddat ämne och jag har mina åsikter jag med, MEN, det är upp till var och en men jag tycker att man ska tänka både en och två gånger 🙂 det är allt jag säger 🙂 hoppas hon blir nöjd!

  Puss på er fina!

 17. Jag håller med dig helt Malin! Man ska få göra precis som man vill med sin egen kropp utan att andra ska lägga sig i.
  När jag var yngre hade jag ofta tankar om att förstora brösten, men idag är jag så tacksam och glad över att jag inte gjorde det. Dels tycker jag att det är riktigt fult med stora silikonbröst, känns lite billigt 90- tal över det. Dels tycker jag kläder sitter så fult samt att man ser mycket större ut än vad man är. Visst kan man bara fylla ut litegrann, men att lägga så mycket pengar på sina bröst som bara en själv och ens partner ser det går bort för mig. Visst är mina bröst små och påverkade efter amningen, men jag bryr mig verkligen inte, jag är så nöjd ändå! Men jag aldrig lägga mig i någon annans val, jag är inte emot skönhetsoperationer även om jag själv inte skulle välja att utföra dom.

 18. Håller med dig, det är väldigt kluvet! Det jag kan tycka är skillnad mellan smink & blekning av tänder i förhållande till att “lägga sig under kniven” är just riskerna det trots allt medför, ingen operation är ju tyvärr helt riskfri vilket jag tror att folk glömmer bort ibland. Och just detta gör det ännu värre att samhället nästan kräver av kvinnor som gått igenom barnafödande att de ska göra detta. MEN, samtidigt är det såklart upp till var och en, och känner någon att de mår så pass dåligt i sin kropp att det är värt att ta risken så är det upp till den personen. Tycker inte man ska döma för man vet faktiskt inte hur den personen mår.

  Ja, det var väl mina reflektioner i ämnet. Är så himla svårt ju för jag tror det kan vara luddigt att veta ibland om man gör det för sin egen skull eller för att man “ska” göra det för att duga i samhället…. Ja du fattar vad jag menar 🙂

 19. Innan ville man operera brösten men ändrat mig för det lär vara massa smärta som man kan vara utan. Med en bra BH kan man fixa det mesta

  1. Läste ditt inlägg nu och du har ju mer givit dig in på disskussionen om plastikoperationer, jag försökte mer fokusera på hur vi beter oss mot varandra i cybervärlden 🙂 Om du hänger med?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *