Om Kolbullar

God morgon vänner!

Nu säger vi tack och hej till Åre och min kära familj för denna gången. Borta bra men hemma bäst var det ju, eller hur? Snart ska vi packa in oss i bilen och fara hemåt, men på vägen ska vi stanna till hos min farfar och Jolies gammelfarfar för att visa upp henne. Ska bli skoj och mysigt att visa henne för gammelgubben, hihi 🙂

Det var förresten många av er som frågade vad KOLBULLE var för något härom dagen. Man kan säga att det är en slags tjockpannkaka med fläsk som skogsarbetare åt förr i tiden. På Wikipedia kan man läsa:

“En Kolbulle består av vatten, mjöl, salt, samt rimmat fläsk. Kolbullen kom till då kolare och skogshuggare bodde ute i torp i skogen. Man levde primitivt och det var svårt att förvara råvaror som mjölk och ägg. Man hade oftast bara dom enklaste råvarorna som ister, fläsk, mjöl och salt som är huvudingredienserna i en Kolbulle. Smeten, som många tror innehåller ägg och mjöl, innehåller endast vatten, salt samt mjöl. Vid stekning använde man ister. Ister är rent djurfett och smöret var då en lyxvara. Kolbulle tillagas i en panna, förr oftast över öppen eld. Namnet kommer troligtvis av att man grävde ner pannan i glöden, täckte den med lock och lade glöd och aska ovanpå.”

Så nu vet ni det 😉


Min kära pappa är en mästare på det här med kolbullar som ni ser 😉

Du kanske också gillar

9 kommentarer

  1. vad många olika slagss sätt beroende på vilken stad man kommer igrån på just potatispannkaka, fast det där kanske inte är potatis i =D

    Vi i Småland gör ngt som hter rårivet, det är gott =D

  2. Urk. Vår skola var medarrangörer till Skogen i Skolan i samarbete med SCA och Norrskog. Vi serverade kolbuller där så ja.. Har ätit min beskärda del! Kan knappt se smeten längre ;P

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *